Tuinkalender

Kortere dagen, zwoele temperaturen, de nazomer is begonnen. Het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De maand september luidt het najaar in. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

patrick arendts

Ik ben Patrick Arendts, geboren en getogen in Emmeloord. Ben getrouwd en heb 2 prachtige kinderen van 9 en 11 jaar oud. Ik wist toen ik nog heel jong was meteen dat ik iets in het ‘groen’ wou doen. Mijn passie voor de natuur en de tuinen werd steeds groter. Na de lagere school ben ik naar de lagere land en tuinbouw school gegaan in Emmeloord, daarna de middelbare tuinbouwschool en tot slot heb ik in Velp milieukunde en cultuur techniek gestudeerd.

Al mijn banen die ik gehad heb waren ook in het groen. Na mijn schooltijd heb ik bij verschillende bedrijven gehovenierd….Prachtig! In de winter verre reizen gemaakt en van de natuur genoten. Heb al aardig wat van de wereld gezien, maar als je eenmaal aan het reizen bent wil je steeds meer zien. 10 Jaar lang afdelingshoofd geweest van de Boeg in dronten en Intratuin te Emmeloord, daar heb ik heel veel plantenkennis opgedaan en gestudeerd.

Na de Intratuin heb ik in de orchideeën hoeve te Luttelgeest een tuincentrum in de winkel gemaakt. Toen dat af was wou ik toch mijn passie volgen en dat is toch heerlijk in de buitenlucht tuinen maken en advies geven, kennis doorgeven vind ik belangrijk.

Januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijs maand, wolfs maand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van poorten en deuren. Hoewel de dagen gaan lengen, op de laatste dag van de maand staat de zon 36 minuten langer boven de horizon dan op de eerste dag. Gemiddeld is januari de koudste maand van het jaar.

Februari

Februari (ook wel: sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand) is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. 30 februari is in de geschiedenis drie keer voorgekomen. Februari is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). De sterrenbeelden in februari zijn Waterman en Vissen.

Maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorre maand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. In verband met de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur korter dan de andere maanden van 31 dagen.

April

April (ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand) is de vierde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. In de oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De naam komt van het Latijnse woord aperire hetgeen openen betekent. Waarschijnlijk refereert het aan de groei van de planten en bloemen in de lente.

Mei

Mei (ook wel: bloeimaand of Mariamaand) is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Mei is vernoemd naar de Griekse godin Maia.

Juni

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter.
In juni hebben we de langste dag.

Juli

Juli (ook wel: hooimaand) is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Gaius Julius Caesar. Het is hartje zomer en de borders kleuren en geuren door allerlei bloemen en struiken. Lekker buiten eten en leven, op en top genieten in de tuin……Heerlijk ! Nog even en het is vakantie. In de vakantietijd merk ik dat de hoveniers het steeds drukker krijgen, de mensen willen graag thuis komen en dan niet meteen de tuin in hoeven te duiken. Bespaar de plantenoppas werk door potten en bakken bij elkaar te zetten.

Augustus

Augustus (ook wel oogstmaand) is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). Wat een heerlijke zomer tot nu toe, er wordt lekker genoten in de tuinen. Ben zelf ook een weekje op vakantie geweest. Kan als hovenier niet langer weg want onkruid en begroeiing gaan ook niet op vakantie. Het is belangrijk dat de tuin tijdens uw afwezigheid goed verzorgd wordt. ( ook fijner thuis komen van de vakantie).

September

Kortere dagen, zwoele temperaturen, de nazomer is begonnen. Het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De maand september luidt het najaar in. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

Oktober

De achtste maand van het Romeinse jaar genoemd naar octo (acht) opgedragen aan wijnliefhebber Bacchus, vandaar de bijnaam wijnmaand. De maand dat er veel druiven geoogst wordt. Oktober telt 31 dagen, werd voorheen ook wel aarzelmaand genoemd vanwege de aarzeling tussen herfst en winter. Het is een echte overgangsmaand met soms nog zomers weer maar soms ook sneeuw en matige vorst. De sterrenbeelden van deze maand zijn weegschaal en schorpioen.

November

De naam van deze maand gaat terug op novem ( van het Latijn voor 'negen'). In november valt er nog veel in de tuin te genieten! Zeker, dat dit jaar het blad van de bomen uitzonderlijk lang aan de boom blijft zitten, dat komt omdat we een periode van weinig regen gehad hebben, maar na de harde storm en regen van maandag 28 oktober gaat het nu wel heel snel. 

December

December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkere maand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem; December kan nogal wat onvoorspelbaar weer met zich mee brengen. Het kan al flink vriezen en sneeuwen, maar soms word je getrakteerd op een mooie herfstachtige dag.

×
Privacy & Cookies

Hovenier Patricks Arendts maakt gebruik van cookies om de functionaliteit van bepaalde pagina's van de website te optimaliseren.

Ja, begrijp ik     Sluiten    Lees verder