Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender December

December veranderlijk en zacht, een hele winter zonder kracht

December

December

December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkere maand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor ’tien’, decem; December kan nogal wat onvoorspelbaar weer met zich mee brengen. Het kan al flink vriezen en sneeuwen, maar soms word je getrakteerd op een mooie herfstachtige dag.

Het blijft belangrijk af en toe -als het weer het toelaat- eens de handen uit de mouwen te steken, zodat je volop kan genieten van de winterse taferelen in je tuin. De donkere maanden zijn geschikt om na te denken over de tuinopzet het komende jaar. Je kunt rustig nadenken en eventueel schetsen maken voor het komende voorjaar.

Tuin tips voor de maand december

  • Om te voorkomen dat je tuinslang kapotvriest, kun je deze laten leeglopen, opdrogen en oprollen voordat de winter aanvangt. Zorg dat de houten regenton niet kapot vriest. Door een plastic bal in het water te leggen, kan u dit eenvoudig voorkomen .Keer emmers en gieters om. Kuipplanten moeten echt al vorst vrij staan.

Vogels bijvoederen als het koud wordt

Heb je geen vogelhuisje of iets dergelijks? Geen probleem, want met simpele pindaslingers, vetbollen en appels help je de vogels de winter door. Zorg wel dat uw kat er niet gemakkelijk bij kan. Bakje water zetten met gaas erover zodat ze er geen bad kunnen in nemen. Regelmatig verversen en geen zout in het water doen.

Gereedschap

Controleer ook uw gereedschappen eens, ze moeten volgend seizoen weer dienst doen, laat ze niet de hele winter vuil en verroest in de schuur staan maar ga ze ook in oliën. U heeft nu misschien wel tijd om eventuele gebreken te verhelpen. Slijp de snoeischaar, eventuele messen en andere gereedschappen met een scherp vlak met veil en wetsteen. Zo komen ze ongedeerd de winter door en zijn ze eigenlijk gebruiksklaar als je ze oppakt in het voorjaar.

Tips kerstbomen

Schud bij aankoop van een kerstboom een paar maal flink aan de boom. Verliest deze al wat naalden dan kunt u beter een andere kopen dan is die niet vers ! Laat een echte kerstboom eerst een dag in een schuur of bijkeuken acclimatiseren voordat hij in de woonkamer wordt neergezet, om het temperatuur verschil op te vangen.
Een kerstboom met kluit kan u het beste in een ruime emmer met aarde zetten. Hou de aarde wat vochtig en zorg dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft.
Doe wat suiker in het water, dan houd hij langer de naalden.

Wilt u uw kerstboom overhouden? Knip dan niet de top uit de boom, deze schade herstelt zich nooit meer. Gebruik de takken van uw afgedankte kerstboom om vorstgevoelige planten in de tuin af te dekken.

Snoeien

Als december niet een al te koude maand is dan kun je de heg nog knippen. Snoei voor half januari de druif. Doe dit op een zonnige dag, als het niet vriest. Snoei de esdoorn, berk en notenboom. Snoei ook de fruitbomen met pitvruchten, bessenstruiken, kiwi’s, peren en bramen. Dit geldt ook voor struiken die in de zomer bloeien. Snoei de meidoorn, bes dragende heesters en klimmers in vorm. Oudere appelbomen moet je snoeien zodra het blad gevallen is. Dit kan vanaf december zijn. Snoei de boom niet als het vriest.

Gazon

Loop niet op een bevroren gazon want dat zal na enkele dagen gele voetsporen vertonen.
Bij zacht weer kun je de laatste bladeren van het gazon harken.

Bloembollen

Dit is de laatste kans om voorjaarsbloeiende bloembollen te planten.

Rozen

Rozen beschermen tegen de vorst door ze te aanaarden.
De rozenbladeren die nu nog niet vanzelf zijn afgevallen verwijderen zodat ziektes geen kans krijgen om alzo te overwinteren.

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a.

  • Pernettia
  • Pyracantha
  • Skimmia ( zie foto )Abies
  • Kronkelhazelaar
  • Mahonia x media ‘Charity’
  • Cyclamen coum
  • Jasminium nudiflorum
  • Clematis armandii ‘Apple Blossom’
Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.