Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender Februari

Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas. Is februari te warm, vele planten worden arm.

Februari

Februari

Februari (ook wel: sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand) is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. 30 februari is in de geschiedenis drie keer voorgekomen. Februari is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). De sterrenbeelden in februari zijn Waterman en Vissen.

In februari worden de dagen al weer langer en de temperaturen gaan meestal stijgen. Hoe verder we in februari komen, hoe meer kans op mooi weer. Let wel op dat de winter terug kan komen. Ook de planten bereiden zich voor op het komende seizoen. De knoppen worden groter en bereiden zich voor op het eerste mooie weer. Naast het planten van bloembollen zoals krokussen en narcissen, kun je er voor kiezen om een aantal winterbloeiende struiken in je tuin te zetten. Hieronder een aantal struiken die zeker de moeite waard zijn; De Toverhazelaar ( zie foto hier onder)

Schijnhazelaar, cornoelje , kerstroos, winterheide, winterjasmijn, Pieris, skimmia en mahoniestruik.

Tuin tips voor de maand februari

Mocht er nog sneeuw vallen, schut dan de sneeuw van de coniferen en struiken af, het gebeurt nog al eens dat het anders te zwaar wordt en de struik/ conifeer knakt en vervolgens helemaal in vriest.

Indien je de serre- of dakgoten nog niet hebt vrij gemaakt van bladeren, dan kun je die klus tijdens deze kalmere periode nog klaren.

Het is tijd om de oude nestkastjes schoon te maken. Hang nu al de nieuwe nestbakjes omhoog zodoende dat de vogels voldoende tijd hebben om ze te verkennen en er zodoende tijdig aan te wennen. Voeder de tuinvogels bij in deze koude maand. Bevestig vogelhuisjes, bij voorkeur richting het noorden, oosten of noordoosten.

Bij vorstvrij weer kunnen struiken en bomen worden gesnoeid. Wel nog wachten met het snoeien van rozen tot in maart. Als je wilt strooien tegen gladheid, liever niet met zout ( dat vinden de planten echt niet fijn ), maar met zand.

Dit is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren.

Januari is de tijd van het jaar om veranderingen in de tuin aan te brengen. Begin met plannen maken voor het nieuwe (tuin)seizoen, zoals aanpassingen in het tuinontwerp, de keuze van beplanting etc. – U kan dit natuurlijk zelf doen of anders een afspraak maken met hovenier Patrick Arendts.

Planten

Bij mooi weer kan je winter groene planten in de grond zetten. Bekijk eens rustig de tuin en bepaal waar nog iets groen blijvends erbij kan. Het vele groen zorgt ervoor dat de winter niet zo donker, kaal en kil aanvoelt. Voorbeelden van wintergroene planten zijn; Buxus, Taxus, Viburnum tinus, coniferen en vaste planten zoals de Vinca, Pachysandra, Hedera en Iberis.
Alle bladverliezende struiken en bomen kunnen nu geplant of verplaatst worden, zolang de grond niet bevroren is. Als voorbereiding op het voorjaar kun je mest of compost in de borders aanbrengen, wacht wel met spitten tot het niet meer vriest

Gazon

Loop nog zo min mogelijk over het grasveld. De ondergrond kan nog bevroren zijn. De dunne laag daarboven kan door het belopen gemakkelijk verschoven worden en los raken. Hoe fijner het gras, des te voorzichtiger je moet zijn. Als er slechte plekken in het grasveld zitten, kun je die beter nu nog niet herstellen, maar er nog even mee wachten tot maart. Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt. Een bodemonderzoek kan je laten doen bij de Intratuin, zo kan je zien óf je wel moet bij mesten.

Fruittuin

De fruitbomen die nog niet gesnoeid werden kunnen deze maand nog onder het snoeimes. Als de grond in de boomgaard bevroren is kan de ladder niet weg zakken.

Plant allerlei bessen en fruitbomen.

Snoeikalender

Vijver

Als het niet vriest, moet je toch geen voer strooien; de vissen en andere vijverbewoners liggen in winterrust en hebben het niet nodig.

Als de vijver bevriest, houd dan een stuk van de vijver ijsvrij, maar klop of hak niet op het ijs, zodat de vijverbeestjes niet opschrikken – ze overleven het misschien niet. Een heel effectieve methode is een bos riet verticaal in een wak te steken, zodat er zuurstoftoevoer mogelijk blijft. Ook zijn er allerlei ijsvrijhouders in de handel. Loop bij vorst liever niet over de folierand of het ijs, de vijverfolie aan de rand zou kunnen beschadigen. Aan het eind van de maand kun je eventueel de zuurgraad meten en zo nodig verbeteren, als er veel regen gevallen is heeft dat het watermilieu zuurder gemaakt.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.