Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender Juli

Slechts in juli hete gloed, worden oogsten en vruchten goed. Juli altijd zonneschijn, dan krijgen we gouden wijn.

Juli

Juli

Juli (ook wel: hooimaand) is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Gaius Julius Caesar. Het is hartje zomer en de borders kleuren en geuren door allerlei bloemen en struiken. Lekker buiten eten en leven, op en top genieten in de tuin……Heerlijk ! Nog even en het is vakantie. In de vakantietijd merk ik dat de hoveniers het steeds drukker krijgen, de mensen willen graag thuis komen en dan niet meteen de tuin in hoeven te duiken. Bespaar de plantenoppas werk door potten en bakken bij elkaar te zetten.

Als u ook lekker uw gazonnetje of heg wilt laten doen tijdens de vakantie kunt u altijd contact met mij opnemen. Watergeven hoort er ook bij !

Tuin tips voor de maand juli

Het onderhoud van het gazon

  • Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 4 cm is prima voor de huidige weersomstandigheden.
  • Stel dat u het gras wil besproeien, doe dat in de vroege ochtend of in de avond, dat om verbranding te ver komen.
  • Graskanten afsteken, slordige kanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon.
  • Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren
  • Beplanting;
  • De meeste onkruiden verdwijnen uit het gazon door regelmatig te maaien. ( gemiddeld 1 x per week )Er zijn echter verschillende soorten onkruid die met hun platte bladrozetten weinig last ondervinden van de grasmaaier en rustig verder woekeren in het gazon. Hierbij denk ik onder andere aan madeliefjes, paardenbloemen, boterbloemen, klavertjes en weegbree. Verwijder dit onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen tegen tweezaadlobbige planten. (gras is immers één zaadlobbig).

De moestuin/ fruittuin

  • Verschillende soorten kruiden zoals dille, peterselie en tijm kunnen nu geoogst worden. Na het oogsten kunnen ze gedroogd of nog handiger ingevroren worden.
  • Pompoenen kunnen bij erg vochtig weer gaan rotten, omdat ze op de natte grond liggen. Leg als bescherming wat stro onder de vruchten.
  • Het oogsten van uien kan beginnen als de bladstengels beginnen te verdrogen. Knak de stengels en leg ze plat op de grond. Bind ze daarna bij elkaar en hang ze in de wind om verder te drogen.
  • Zaaien van snel groeiende en vorstbestendige groenten zoals winteruien, herfstandijvie, pastinaak, groen lof en rood lof, veldsla, winterpostelein, radijsjes, worteltjes, Chinese kool, tuinrapen, herfstbloemkool, stamslabomen, struikbonen, kervel, knolvenkel, knolrapen, kropsla, peterselie, winterprei, rode biet, spinazie.
  • Na de oogst van de laatste aardbeien mag je alle bladeren afknippen met een heggenschaar. Deze oude bladeren hebben niet veel nut meer voor de planten en kunnen enkel ziek worden. Met de bladeren verwijder je ineens ook het stro en wiedt je eventueel onkruid. Na enkele weken krijgen de planten verse bladeren. Uitlopers van aardbeien afknippen en op een plantbed laten inwortelen.
  • Bij appels en peren kun je nu al zien welke vruchten er klein zullen blijven. Deze mag je nu verwijderen, zodat alle energie naar de andere vruchten kan gaan zodat die dikker kunnen worden.
  • Na de oogst van de zomer dragende frambozen, worden de takken die vruchten hebben gedragen tot aan de bodem af gesnoeid. Er zullen massaal nieuwe twijgen uit de grond verschijnen die volgend seizoen frambozen zullen dragen. Beperk het aantal takken echter tot maximum tien stuks per plant.
  • Bescherm het lekkere fruit op tijd ! Kan met netten, maar de vogels kunnen er in verstrikken, aluminiumfolie strips en cd-roms of een tentje van gaas is een vogelvriendelijker oplossing.

Vijver

  • Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef af en toe een paar regenwormen. •Knip uitgebloeide waterlelies regelmatig weg. Dit komt de bloei ten goede. Ook helpt dit knippen tegen de larven van de leliekever, die in deze periode de bladeren van binnen aantasten zodat de bladeren bruin worden en snel afsterven.

Snoeien

    • Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot het 4e blad terug gesnoeid worden. ( zomer snoei ) Als je grote druiven wilt, kun je ongeveer de helft van alle trosjes verwijderen. Eén trosje per tak is over het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg. ( krenten ) Verwijder ook de bladeren die voor de druiventrossen hangen zodat de zon deze vruchten beter kan bereiken.
    • Kijk voordat je gaat snoeien even er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Wacht, als dit het geval is, met snoeien tot de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn. •Wie zijn hagen voor de langste dag nog niet heeft geschoren kan dit ook nu nog goed doen. De meeste haagplanten krijgen nu hun tweede groeischeut waardoor ze zich nog snel kunnen herstellen.
    • De ligusterhaag kan terug een snoeibeurt gebruiken. Knip liguster vrij kort en strak om een mooi geheel te behouden. Door te snoeien dwing je de plant om zich terug te vertakken. Hoe vaker je een haag knipt, hoe compacter deze wordt waardoor je meer privacy bekomt.
    • Snoei uitgebloeide lavendel een stukje terug om de vorm erin te houden. Volgend jaar in april nogmaals snoeien

Overige tips

    • Kinderen vinden het heerlijk om met lekker weer buiten te spelen. Om ze een handje te helpen kun je een badje in de tuin zetten. Om kale plekken in het gras te voorkomen kun je het badje het beste om de paar dagen verplaatsen.
    • Onkruid wieden zal men niemand verbieden. Als de zon goed schijnt, wied je goed en het verdwijnt
    • Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat de planten langer doorbloeien en de border mooier oogt.
    • Verzamelen van zaden.
    • Vergeet uw borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken!
    • Steek de bollen van de Colchicum / herfsttijloos in juli in de grond om in hetzelfde jaar vanaf september tot november van de bloemen te genieten. Plant de bloembollen uit op een onderlinge afstand van 15 cm met een plantdiepte van 10 cm. Je kunt de bollen van de herfsttijloos ook in bloembakken aanplanten zodat je ze op de vensterbank of op het terras of balkon kan bewonderen.
Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.