Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender Maart

Maart roert zijn staart. Maartse regen, brengt geen zegen. Hoor je de koekoek al eind maart, doof dan gauw maar de haard.

Maart

Maart

Maart (ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorre maand) is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. In verband met de omschakeling van de standaardtijd naar de zomertijd op de laatste zondag van deze maand duurt maart een uur korter dan de andere maanden van 31 dagen.

De natuur loopt door de warme winter ruim een maand voor op schema. Bloemen en planten komen al in bloei, omdat de gemiddelde temperatuur zo’n 2,5 graden hoger ligt dan normaal. Volgens de Natuurkalender zijn er onder meer al maartse viooltjes, speenkruid en hondsdraf in bloei waargenomen, terwijl die normaal pas in maart/april beginnen te bloeien. Narcissen staan al in knop en ook magnolia’s (beverbomen) lijken elk moment uit te kunnen lopen.

Ik hoop eigenlijk dat het niet hard gaat vriezen, want de sapstromen zijn al aardig op gang. Er kan dan net als 2 jaar geleden aardig wat schade opleveren aan de planten en bomen.

Tuin tips voor de maand maart

Het onderhoud van het gazon in maart

  • Met een hark haal je de vilt laag, die zich afgelopen winter heeft gevormd, van je gazon af. Zo krijgt het gras weer ruimte om verder te groeien.
  • Voor een mooi gazon kun je het gras beluchten door er met een grasprikker in te prikken. Strooi daarna een mengsel van compost en zand over het gazon.
  • Strooi kalk over het gazon.
  • Afhankelijk van de weersomstandigheden kunt u vanaf 15 maart uw gazon verticuteren. U verwijdert hierdoor mos en oude grasresten. De grasmat krijgt zo weer lucht. Daarna kunt u de open plekken met gras inzaaien.
  • Leg een rand klinkers langs het gazon. Dat scheelt straks kanten steken en vergemakkelijkt het maaien.

Het onderhoud van de vijver in maart

  • Naarmate de watertemperatuur stijgt, worden de vissen meer actief. Er kan nu ook, hoewel nog steeds spaarzaam, worden gevoerd. Na de koude wintermaanden is de conditie sterk achteruit gegaan. Controleer de vissen daarom zorgvuldig op eventuele ziekteverschijnselen.
  • Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil wat in de vijver gewaaid is, dit kan de bodem namelijk sterk verzuren.

Maak vijverpomp en vijverfilter schoon en installeren deze weer.

Beplanting in maart

  • Dit is meest geschikte maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Als het blad eenmaal uitgelopen is, slaan planten veel moeilijker aan en is de kans dat de verplanting lukt een heel stuk kleiner
  • Zomerbloeiende bol en knolgewassen planten
  • Eind maart, als het weer goed is, is het een goede tijd om een vaste planten border aan te leggen (tuin plan uitvoeren).

Snoeien in maart

  • Het is tijd om de klimrozen wat terug te snoeien. Je kunt de zijtakken flink terug snoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet. Dat mag alleen bij het verjongen van oude klimrozen. Deze kun je namelijk verjongen door helemaal onderaan een oude hoofdtak weg te knippen.
  • Klimop kan teruggesnoeid worden. Deze heeft namelijk takken gevormd die los hangen. Verwijder ook de stengels die zich op het houtwerk van ramen of dakgoten hebben gehecht.
  • Verder snoeit u in maart o.a. de Leilinde, Catalpa, Bolacacia’s, Photinia ‘Red Robin’, knotwilgen, fruitbomen, beuken, ligusters, Hydrangea ‘Annabelle, pluimhortensia’s, Clematis (bloeiend op 1-jarig hout), en de dakplatanen. Van de vaste planten verwijdert u het oude gewas. Ook alle rozen dienen in maart gesnoeid te worden.
  • Struiken die in de zomer of het najaar bloeien op nieuwe takken, kunnen nu gesnoeid worden.
  • Struiken die in het voorjaar bloeien (tot 1 juli) snoei je nu niet, want dan zou je de al aanwezige bloemknoppen wegknippen. Je snoeit deze struiken direct na de bloei, zoals de sering, Forsythia, Ribes, brem.
  • Absoluut nu niet snoeien (anders bloeden ze dood): Berken, druiven, notenbomen en esdoorn.

Overige tips voor maart

  • Haal de voorjaar alvast in huis. Knip een aantal takken van een prunus of ander vroeg ontluikend bloesem en zet ze binnen in een vaas. Zo hebt u al vroeg de voorjaarskleuren en -geuren in huis. .
  • Onkruid wieden bij mooi weer ( weg is weg )
  • Kuipplanten, Pelargonium en Fuchsia warmer en lichter zetten, verpotten.
  • Verwijder groene aanslag van terrastegels en tuinmeubelen met een hogedrukspuit of een anti-aanslagmiddel. Doe liever niet met teveel water, het overtollige water moet ergens heen en maakt dan uiteindelijk watergangen onder de bestrating waardoor uiteindelijk het terras gaat verzakken.
  • De winterbescherming van vorstgevoelige planten kan weggehaald worden. ( anders kan het verschimmelen ). Als het toch ’s nachts nog een keer gaat vriezen, kunt u de planten nog even afdekken, maar dit is overdag niet meer nodig.
Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.