Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender November

November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen. Als 't vriest in november, sneeuwt 't in december.

November

November

De naam van deze maand gaat terug op novem ( van het Latijn voor ‘negen’). In november valt er nog veel in de tuin te genieten! Zeker, dat dit jaar het blad van de bomen uitzonderlijk lang aan de boom blijft zitten, dat komt omdat we een periode van weinig regen gehad hebben, maar na de harde storm en regen van maandag 28 oktober gaat het nu wel heel snel. 

De bomen laten niet voor hun lol hen bladeren vallen. Dat zou een verspilling betekenen en in de natuur wordt niets verspild. De meeste loofbomen laten hun bladeren vallen omdat het noodzakelijk is de winter te kunnen overleven.

Want als de grond erg koud of bevroren is, kunnen de boomwortels geen vocht meer opnemen. De bomen zouden verdrogen want ze verdampen veel vocht d.m.v. hun bladeren. Het alternatief is dus: weg met dat vocht verspillende blad. De bladeren hebben nu nog prachtige herfst kleuren, maak een heerlijke boswandeling en geniet van de natuur!

Het verstandig om de tuin in deze maand wel alvast winterklaar te maken.

Sluit voordat de vorst begint de buitenkraan af. Laat de tuinslang leeglopen en berg hem op zonder knikken. Laat ook de regenton leeglopen. Een houten ton moet je juist niet leeg laten lopen, om krimp te voorkomen. Zet gieters en emmers binnen. Buitenpotten waar geen gat in zit binnen zetten. Alle kuipplanten moet in deze maand echt naar binnen, waar ze kunnen overwinteren op een vorstvrije plek. Deze planten kunt u om de 3 a 4 weken iets water geven.

Tuin tips voor de maand november

  • Controleer of afgevallen bladeren de goot niet verstoppen.
  • Maak de tuinmeubelen schoon en spuit wat olie tussen scharnierende delen. Zet de meubelen binnen, als het kan.
  • Heb je kleigrond die omgespit moet worden, doe dat dan nu. Klei moet kapotvriezen om lekker rul te worden. Heb je zandgrond, wacht dan tot het voorjaar
  • Doe je zomerbloeiers weg, maar ruim de bakken niet op. Je kunt er de hele winter plezier van hebben als je ze nu beplant met groenblijvende en winterbloeiende planten zoals Winter violen, Bergthee, Heide,Hebe, Skimmia, klein bladige klimop, bonte Euonymus fortunei, en dwergconifeertjes. Plant er ook wat kleine voorjaarsbloeiers bij zoals tulpjes, krokussen, narcissen etc, dat heet etage beplanting.
  • Ga door met grasmaaien tot de temperatuur beneden de zes graden is. Dan groeit het gras niet meer. Maai nu niet te kort: siergras op drie centimeter en speelgras op vier centimeter. Valt er nog blad op het gras, hark dat dan weg zodat het gras niet verstikt. Onder het blad kunnen ook schimmels en ziektes hun kans grijpen. Dus weg met het blad!
  • Fruitbomen met pitvruchten kunnen gesnoeid worden. Strooi kalk bij de voet van fruitbomen. Wil je fruitbomen planten dan kan dat van november tot in het late voorjaar.
  • Dek vaste planten af met bladeren of compost, dit beschermt tegen bevriezing en bevordert groei.
  • Alle uitgebloeide vaste planten niet snoeien. Het oude lof beschermt het hart van de plant. Snoeien kunt u half maart doen.
  • Plant in deze maand uw bomen, Heesters en rozen (oktober, november en december zijn prima plantmaanden, mits het niet te hard vriest). Het liefst planten als het blad gevallen is.
  •  

Snoeien Leiplataan / Linde

D.w.z. alle zijtakken van de hoofdtakken (horizontale takken) snoeit u zover terug, zodat er nog ongeveer 2 tot 3 cm blijft staan (zie afbeelding). Catalpa en acacia snoei je in het vroege voorjaar.( maart)

Bessen (rode, witte en zwarte bes) snoeit u in deze maand. U snoeit de oude dikke takken en de takken die gedragen hebben geheel terug. Geheel terugsnoeien is geen probleem, omdat de struik zowel op één- en twee-jarig hout draagt. Bij braam, framboos en wijnbessen snoeit u in deze maand de takken die gedragen hebben geheel weg. In het komende voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond. Deze bind u dan weer op een horizontale draad. Geef in het voorjaar Kalk en Organische mest. Let op: niet snoeien als het vriest!

Koop nu vliesdoek (eventueel Jute) bij een tuincentrum, ter bescherming van uw Olijf, Palm tegen de wintervorst.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.