Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender September

September regen op 't zaad komt het boerke wel te staad. Septemberregen komt de druiven gelegen. Is 't met september heerlijk weer de herfst zal mooi zijn evenzeer. Valt het loof vroegtijdig van de bomen dan is de winter niet te schromen.

September

September

Kortere dagen, zwoele temperaturen, de nazomer is begonnen. Het einde van de zomer is heerlijk voor de tuin. De maand september luidt het najaar in. De dagen zijn vaak nog lekker warm en ’s ochtends ligt er een mooie dauw op de natuur. Na de rustige vakantiemaanden is het tijd om de oogst binnen te halen. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden. Dus heerlijk aan het werk en genieten van de oogst zolang het nog kan!

Hulp inschakelen voor in de tuin?

  • September is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren vooraleer de winter zich laat voelen. In september kun je de vaste planten ook nog uitgraven om ze te scheuren en de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in Groenblijvende heesters (struiken), coniferen (sparren) mogen in september verplant worden.
  • Heb je grote struiken of coniferen in de tuin die je pas volgend voorjaar kan verplanten dan doe je er goed aan van deze nu al eens rondom met de spade af te steken. Op deze manier zal de plant de komende maanden vele nieuwe haarworteltjes aanmaken waardoor ze zich makkelijker zal laten verplanten het komende seizoen.
  • Denk er tijdig aan om zaden te oogsten voor volgend jaar. Bewaar de zaden donker en droog.
  • De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een vrij strakke haag, dan is het nu de moment om deze een goede snoeibeurt te geven.
  • Snoeivormen van buxus, liguster, taxus, klimop,… kunnen geschoren worden. De afgeschoren buxustakjes kunt U gebruiken om zelf stek van te nemen.
  • Als je gazon een opknapbeurt nodig heeft of als je een nieuw gazon aan wilt leggen, is de nazomer het ideale tijdstip om dat te doen. De zaden ontkiemen prima omdat de grond nog opgewarmd is. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte.
  • Druiven rijpen het best in de volle zon. Zorg er daarom voor dat de bladeren de zon niet verhinderen om bij de druiven te komen. Haal het in de wegzittende blad desnoods weg.

Geniet nog van de laatste zomermomenten in de tuin. Denk aan de dauw die de ochtend versierd, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de tuin die nog in volle bloei staat

Bloembollen en -knollen

Het is vanaf eind september het moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen,… aan te planten.

Voor de plantdiepte gebruikt men vaak als stelregel 3 maal zo diep als de hoogte van de bol in kwestie oftewel 2 maal de hoogte boven de bol houden. In een kleigrond kan je beter wat hoger planten: 2 x zo diep. Zorg ervoor dat de bolvoet goed in contact komt met de bodem zodat deze voor de winter nog nieuwe wortels kan vormen.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.