Hovenier Patrick Arendts

Tuinkalender Januari

Als de dagen lengen, begint de winter te strengen. Draagt januari een sneeuwwit kleed, wordt de zomer zeer heet

Januari

Januari

Januari (ook wel: louwmaand, ijs maand, wolfs maand, hardmaand) is de eerste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. Januari heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van poorten en deuren. Hoewel de dagen gaan lengen, op de laatste dag van de maand staat de zon 36 minuten langer boven de horizon dan op de eerste dag. Gemiddeld is januari de koudste maand van het jaar.

Dat het nieuwe jaar
Rijk mag zijn aan
Mooie dagen,
En veel liefde, voorspoed
En geluk mag dragen.
Gelukkig nieuw jaar !

Januari is een rustige tuinmaand, maar je kan wel er van genieten, juist nu zie je de mooie vormen en lijnen van de tuin. Als ik een beplantingsplan maak begin ik altijd met het winterbeeld. De groene blijvende planten in de winter zijn heel belangrijk. Ik zie zo vaak dat in de winter een tuin te saai is. In de wintermaanden valt het groen juist op.
Deze planten geven heel veel winter plezier, zoals de winterbloeiende Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, Jasminium nudiflorum (winterjasmijn), Hamamelis (toverhazelaar), Viburnum tinus, Chimonanthus praecox (meloenboompje), Viburnum x bodnantese ‘Dawn’ en de Helleborus (kerstroos). De viooltjes en winterheide (Erica’s) geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon.

Tuin tips voor de maand januari

  • Vergeet de kuipplanten in de winterberging niet. Deze kunnen af en toe gelucht worden door bij vorstvrij weer een raam of de deur te openen. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk er aan om ze geregeld water te geven.
  • Bij zachter weer kunnen bomen, fruitbomen en eventuele fruitstruiken al prima geplant worden.
  • De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurd bij zacht weer.
  • Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
  • Januari is de tijd van het jaar om veranderingen in de tuin aan te brengen. Begin met plannen maken voor het nieuwe (tuin)seizoen, zoals aanpassingen in het tuinontwerp, de keuze van beplanting etc. – U kan dit natuurlijk zelf doen of anders een afspraak maken met hovenier Patrick Arendts.
  • Buitenkraan aftappen: zorg dat al het vocht uit de kraan verwijderd is, anders kan de kraan en/of leiding kapot vriezen.
  • Bescherm vorstgevoelige planten zoals olijven-, vijgen- en Palmbomen met een beschermhoes. Zorg dat bloempotten beschermd zijn of haal ze naar binnen als het vriest.
  • Laat sneeuw in de tuin liggen, het is goede isolatie voor planten. Loop niet over het gazon als het gevroren heeft of als het gesneeuwd heeft.
  • Strooi geen zout, maar zand op uw tuinpaden, dit is veel milieuvriendelijker en beter voor uw planten en gazon!

Help de volgens in uw tuin een handje door ze bij te voeren.

Voer en water

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van uw huis.

In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed bekijken! Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht. Als u wat voer strooit komen ze dus graag eten. Als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen.

Bij lichte vorst kunt vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus bevriest niet. Bij strenge vorst kunt u beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt u ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte.

Scroll naar boven

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.